Home » Παραγωγικά Ζώα » Υποψία εμφάνισης Επιδημικής Διάρροιας του Χοίρου στη Γαλλία

Υποψία εμφάνισης Επιδημικής Διάρροιας του Χοίρου στη Γαλλία

Share Button

επιδημική διάρροια του χοίρουΣύμφωνα με πληροφορίες του Le Point Vétérinaire, οι Γαλλικές Κτηνιατρικές Αρχές υποπτεύονται κρούσμα επιδημικής διάρροιας του χοίρου (Porcine Epidemic Diarrhoea, PED) σε μονάδα αναπαραγωγής-πάχυνσης, στην περιφέρεια Nord της βόρειας Γαλλίας. Η εκτροφή έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα και θα επιτηρείται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διενεργούμενες εργαστηριακές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αναμένονται στο τέλος αυτής της εβδομάδος.

Στην εκτροφή παρατηρείται συμπτωματολογία με διάρροια και εμετούς, ταχείας εξάπλωσης. Η νοσηρότητα στα θηλάζοντα χοιρίδια φτάνει το 100%. Όμως στα θηλάζοντα η θνησιμότητα είναι χαμηλή, σύμφωνα με πληροφορίες. Η χαμηλή θνησιμότητα προσανατολίζει σε υποψία κάποιου «ευρωπαϊκού» στελέχους του ιού PED, αφού η αμερικανική μορφή PED χαρακτηρίζεται από θνησιμότητα έως 100% στα θηλάζοντα χοιρίδια.

Η PED είναι ένα ιογενές νόσημα του χοίρου που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Προκαλείται από κοροναϊό ο οποίος ανήκει στο γένος Alphacoronavirus και δεν παρουσιάζει αντιγονική συγγένεια με άλλους εντερικούς κοροναϊούς του χοίρου, όπως ο ιός της μεταδοτικής γαστρεντερίτιδας (transmissible gastroenteritis, TGE). Το νόσημα χαρακτηρίζεται από υδαρή διάρροια και απώλεια βάρους.

Αν και έχει περιγραφεί από το 1971 στη Μ. Βρετανία, επανήλθε στην επικαιρότητα μόλις το 2013 όταν προκάλεσε επιδημίες αρχικά στα ΗΠΑ και στη συνέχεια, το 2014, και στον Καναδά. Το στέλεχος που απομονώνεται από ΗΠΑ και Καναδά δεν έχει σχέση με τα στελέχη που είχαν μέχρι τότε απομονωθεί από τη Μ. Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά μοιάζει με στέλεχος που είχε απομονωθεί το 2012 από επιδημία στην Κίνα.

Στην μορφή με την οποία εμφανίζεται σε ΗΠΑ και Καναδά, προσβάλει χοίρους όλων των ηλικιών, αλλά σοβαρότερα προσβάλει τα θηλάζοντα χοιρίδια, στα οποία παρουσιάζεται νοσηρότητα και θνησιμότητα έως και 100%. Για την πρόληψη της νόσου συστήνονται αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και ετοιμότητα για πρώιμη διάγνωση. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Στη χώρα μας δεν έχει μέχρι τώρα περιγραφεί.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − three =