Home » Ζώα Συντροφιάς » Οδηγίες χρήσης αναλγητικών στα ζώα συντροφιάς

Οδηγίες χρήσης αναλγητικών στα ζώα συντροφιάς

Share Button

χρήση αναλγητικών στα ζώα συντροφιάς 300Η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων Ζώων (American Animal Hospital Association, AAHA) και η Αμερικανική Ένωση Κτηνιάτρων για Γάτες (American Association of Feline Practitioners, AAFP) δημοσίευσαν μια ιδιαίτερα σημαντική ανασκόπηση με οδηγίες χρήσης αναλγητικών στα ζώα συντροφιάς, σκύλους και γάτες (2015 AAHA/AAFP Pain Management Guidelines for Dogs and Cats). Το πλήρες κείμενο των οδηγιών διατίθεται ελεύθερα εδώ.

Οι νέες οδηγίες έρχονται να ανανεώσουν τις οδηγίες του 2007 τις οποίες είχαν δημοσιεύσει τότε οι ίδιες Αμερικανικές Ενώσεις (AAHA και AAFP).

Η πολιτική χρήσης των αναλγητικών/αντιπυρετικών στην κτηνιατρική έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Η αλλαγή αυτή επέβαλε την έκδοση αυτών των οδηγιών ήδη από το 2007.

Παλαιότερα, η χρήση των αναλγητικών/αντιπυρετικών στην κτηνιατρική ήταν περιορισμένη. Οι Κτηνιατρικές Σχολές δίδασκαν ότι προηγείται η θεραπεία του αιτίου. Σύμφωνα με τις παλαιότερες απόψεις, ο θεράπων κτηνίατρος μπορούσε να μην λάβει κάποια ειδική μέριμνα για καταστολή του πυρετού, αλλά τον παρακολουθούσε και την πορεία του τη χρησιμοποιούσε ως ένδειξη αποτελεσματικότητας της θεραπείας η οποία εφαρμόζονταν.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση αναλγητικών/αντιπυρετικών στην κτηνιατρική έχει ευρύτατα καθιερωθεί, κυρίως για λόγους ευζωίας. Παράλληλα έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η χρήση αναλγητικών μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας και αυξάνει τα ποσοστά πλήρους ίασης σε περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων, επίσης βελτιώνει τις αποδόσεις στα παραγωγικά ζώα και περιορίζει τη χρήση των αντιβιοτικών.

Στις νέες οδηγίες του 2015, η αντιμετώπιση του πόνου σε μια Κλινική Ζώων Συντροφιάς περιγράφεται ως μια ομαδική δουλειά στην οποία συμμετέχει και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Πρόσθετα στοιχεία στις νέες οδηγίες σε σχέση με τις οδηγίες του 2007 είναι: (1) Η περιγραφή κλινικών μεθόδων για βαθμολόγηση του πόνου. (2) Το τμήμα για την αντιμετώπιση των εκφυλιστικών αρθροπαθειών της γάτας. (3) Το τμήμα για μη φαρμακευτική αντιμετώπιση του πόνου με εναλλακτικές μεθόδους όπως ρύθμιση βάρους, διατροφή, βελονισμός, μασάζ και ομοιοπαθητική.

 

Φωτογραφία: ©Bmf-foto.de-Fotolia.com

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × five =