Χτες το Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων «ανέβασε» την είδηση για ένα αρκουδάκι το οποίο βρέθηκε πυροβολημένο. Όπως ανέφερε, το ζώο μεταφέρθηκε αρχικά στον σταθμό περίθαλψης του Αρκτούρου στον Αετό Φλώρινας και στη συνέχεια στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Το άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο συγκίνησε τους φιλόζωους, τελείωνε ενώ το αρκουδάκι ακόμα βρισκόταν στις Κλινικές της Κτηνιατρικής, ΑΠΘ. Όπως μάθαμε στη συνέχεια, το απόγευμα της Τρίτης 25 Νοεμβρίου, το αρκουδάκι πήρε εξιτήριο από τις Κλινικές της Κτηνιατρικής και επέστρεψε και πάλι στο σταθμό περίθαλψης του Αρκτούρου. Με ακτινογραφία που έγινε εντωμεταξύ στις Κλινικές βρέθηκε ότι έφερε βλήματα πυροβόλου όπλου στον εγκέφαλο. Παρόλη την παρουσία των βλημάτων, στις Κλινικές έγινε δυνατή η σταθεροποίηση του ζώου, τροποποιήθηκε η αγωγή του και το ζώο πήρε εξιτήριο με αισιόδοξη πρόγνωση. Ας ευχηθούμε να τα καταφέρει.
Το περιστατικό σίγουρα θα ξυπνάει μνήμες στους παλαιότερους συναδέλφους. Μνήμες όχι και τόσο ευχάριστες. Μνήμες για τις αρκούδες και τα αρκουδάκια που κατά καιρούς έρχονταν στις Κλινικές της Κτηνιατρικής ΑΠΘ έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο λόγος για τις αρκούδες του … αρκουδιάρη! Τι βαρβαρότητα; Βαρβαρότητα που πληγώνει ακόμα και ως μακρινή ανάμνηση. Και βέβαια, η βαρβαρότητα δεν τελείωνε μόνο στον ίσως συμπαθή αρκουδιάρη, περιλάμβανε και μια ολόκληρη κοινωνία που διασκέδαζε με το θέαμα. Και ίσως εδώ εντοπίζονται οι ενοχές, οι οποίες ακόμα μας πληγώνουν.
Κάποιος πυροβόλησε το μικρό αρκουδάκι της επικαιρότητας. Είναι ένας συνάνθρωπός μας που πιθανόν το έκανε χωρίς μια βαθύτερη σκέψη, οπωσδήποτε όμως μας γυρίζει πίσω! Ένας καλλιεργημένος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να είναι και φιλόζωος. Ο αξιότιμος κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης στην εκπομπή «Στα Άκρα» της Βίκυς Φλέσσα, μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί σε αναμνήσεις του από το χωριό καταγωγής του. Χρονολογικά, λίγο μετά τον Εμφύλιο. Η ανάμνηση που τον πλήγωνε ήταν η βαρβαρότητα με την οποία οι άνθρωποι φέρονταν στα ζώα, είχε ‘πει! Σήμερα, έχουμε κάνει κάποια βήματα μπροστά, ας μην υποχωρήσουμε.