Home » Παραγωγικά Ζώα » Πως θα διαχειμάσει ο ιός του Καταρροϊκού Πυρετού και η «επίσημη θέση» της ΕΚΕ

Πως θα διαχειμάσει ο ιός του Καταρροϊκού Πυρετού και η «επίσημη θέση» της ΕΚΕ

Share Button
Περιλαρυγγικό οίδημα σε πρόβατο προσβεβλημένο από Καταρροϊκό Πυρετό: Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κλινικά συμπτώματα, που καταγράψαμε στην παρούσα επιζωοτία
Περιλαρυγγικό οίδημα σε πρόβατο προσβεβλημένο από Καταρροϊκό Πυρετό: Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κλινικά συμπτώματα, που καταγράψαμε στην παρούσα επιζωοτία

Η επιζωοτία του Καταρροϊκού συνεχίζει να απασχολεί έντονα την κτηνοτροφική κοινότητα της χώρας μας. Προϊούσης της κακοκαιρίας, τα κρούσματα σταμάτησαν ή τουλάχιστον περιορίστηκαν σημαντικά. Όμως αν δεν ληφθούν ειδικά προστατευτικά μέτρα, δηλαδή εμβολιασμός και αεροψεκασμοί, πρέπει να αναμένουμε επανεμφάνιση των κρουσμάτων την Άνοιξη. Αυτή είναι η εμπειρία στις χώρες όπου η νόσος ενδημεί.

Αλλά, πώς θα επανέλθει ο ιός την Άνοιξη; Το ερώτημα αυτό υπήρξε στο παρελθόν μια «γκρίζα ζώνη» για την Κτηνιατρική Παθολογία. Η έλλειψη καθαρής απάντησης είχε αφήσει περιθώρια να καλλιεργηθούν διάφορα σενάρια. Ως αποτέλεσμα, δόθηκε περισσότερη βαρύτητα από όσο θα έπρεπε στον ρόλο τον οποίο παίζουν τα βοοειδή στην επιζωοτιολογία του νοσήματος. Μέχρι που ορισμένοι θεωρούσαν ότι ο ιός διαχειμάζει στα βοοειδή.

Είναι βέβαια αληθές ότι η ιαιμία στα βοοειδή διαρκεί περισσότερο από την ιαιμία των προβάτων και των γιδιών. Αλλά η ιαιμία στα βοοειδή διαρκεί το πολύ δύο μήνες (στις πιο ακραίες περιπτώσεις) και αυτό το χρονικό διάστημα είναι μικρότερο από τη διάρκεια του χειμώνα στην εύκρατη ζώνη.

Πρόσφατα, επιστήμονες στη βόρεια Καλιφόρνια τεκμηρίωσαν ότι η διαχείμαση του ιού γίνεται με τα κουνούπια, τα οποία σε ένα μικρό αριθμό επιβιώνουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το γεγονός αυτό για τους κλινικούς κτηνίατρους παραγωγικών ζώων θεωρείται ξεκαθαρισμένο από το καλοκαίρι του 2013, όταν οι ερευνητές είχαν ήδη τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς παρατηρήσεων. Βρείτε εδώ τη σχετική έρευνα που στην τελική της μορφή δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2014.

Θυμηδία προκαλεί το γεγονός ότι η παραπάνω δημοσίευση εμπεριέχεται στη βιβλιογραφία της επιστολής με την «επίσημη θέση» της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (ΕΚΕ) (βρείτε εδώ την «επίσημη θέση» της ΕΚΕ). Όμως στο περιεχόμενο της επιστολής-«επίσημη θέση» η αναφορά που γίνεται στη δημοσίευση είναι κάτι παραπάνω από γενικόλογη, σαν οι συγγραφείς να γνώριζαν μόνο τον τίτλο της δημοσίευσης. Και προφανώς αγνοώντας το σημαντικό εύρημα, ότι δηλαδή ο ιός διαχειμάζει στα κουνούπια, οι συγγραφείς της επιστολής-«επίσημη θέση» καταλήγουν στην αποπροσανατολιστική τελική σύστασή τους για εμβολιασμό κυρίως των βοοειδών!

Σχετικά με την ποιότητα και το ρεαλισμό της επιστολής-«επίσημη θέση» να επισημάνουμε και την αναφορά που γίνεται στην επιδημία Καταρροϊκού στη Γερμανία το 2008. Δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι η Γερμανία, τότε, εμβολίασε κυρίως τα βοοειδή. Προφανώς αγνοώντας ότι η Γερμανία έχει 13 εκατομμύρια βοοειδή, 1,5 εκατομμύριο πρόβατα και 150 χιλιάδες γίδες. Σκεφτείτε τις αναλογίες και συγκρίνετέ τες με την ελληνική πραγματικότητα.

Η επιστολή της ΕΚΕ παρέτεινε τη σύγχυση για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν. Όταν η νόσος εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και ακόμα και ο τελευταίος κτηνοτρόφος απαιτούσε να γίνουν επιτέλους εμβολιασμοί, εις εκ των συγγραφέων διακίνησε μια δεύτερη επιστολή-άρθρο (βρείτε την εδώ) στην οποία έλεγε ότι ο εμβολιασμός (των αιγοπροβάτων) έπρεπε να είχε γίνει «εχθές»! Μα «εχθές» δεν έλεγε ότι πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί «κυρίως» στα βοοειδή;

Ένα τελευταίο που επιβεβαιώνει κάτι το οποίο ήδη υπονοήσαμε παραπάνω. Στην επιστολή-άρθρο, όταν ο συγγραφέας θέλει να τεκμηριώσει πως θα διαχειμάσει ο ιός, αναφέρει «… ο ιός μπορεί να διατηρηθεί για μήνες σε άλλα είδη ζώων όπως βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά»!

Share Button

4 comments

 1. Κωνσταντίνος

  Το πρόβλημα είναι πως θα διαχειμάσει ο καταρροϊκός ή αν θα πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί;; Επί της ουσίας τι πρέπει να γινει;

  • κτηνιατρικά νέα

   Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Το πρόβλημα είναι ότι ο ιός θα διαχειμάσει, οπότε πρέπει να αναμένουμε επανεμφάνιση των κρουσμάτων την Άνοιξη. Όπως έχουμε τονίσει, αυτό που πρέπει να γίνει είναι εμβολιασμοί όλων των ευαίσθητων ζώων, δηλ. αιγοπροβάτων και βοοειδών, και επίσης αεροψεκασμοί για καταπολέμηση των κουνουπιών.

 2. Κωνσταντίνος

  Ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα όλοι συμφωνείτε πως ο ιός θα διαχειμάσει (είτε μέσω των κουνουπιών, είτε μέσω των βοοειδών – εδώ υπάρχει μία μικρής σημασίας διαφωνία) και 2/3 λένε πως πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα ευπαθή ζώα (αιγοπρόβατα και βοοειδή) και 1/3 λέει να εμβολιαστούν “κυρίως τα βοοειδή” (δηλαδή δεν αποκλείει να εμβολιαστούν και τα αιγοπρόβατα).

  • Kτηνιατρικά Nέα

   Αγαπητέ, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η αποσαφήνιση του ρόλου των βοοειδών είναι σημαντική. Αν ο ιός διαχείμαζε μέσω των βοοειδών, τότε μόνο με τον εμβολιασμό των βοοειδών θα είχαμε τη λύση. Αλλά αποδείχτηκε ότι δεν είναι έτσι. Και κάτι ακόμα, η γνώση δεν είναι θέμα του τι λένε οι πολλοί! Αφού μιλάμε την ίδια γλώσσα, ας θυμηθούμε και λίγο τους αρχαίους μας! Ευχαριστώ για το διάλογο, αλλά σας παρακαλώ ας προχωρήσουμε παρακάτω για να μη γίνουμε κουραστικοί. Και πάλι ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − twelve =