Μικρόβια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά βρέθηκαν να μεταφέρονται στον αέρα έξω από ανοιχτές εκτροφές βοοειδών. Τα μικρόβια αυτά μεταφέρονταν πάνω σε σωματίδια σκόνης μαζί με μικροποσότητες αντιβιοτικών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η αντιβιοαντοχή μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας (Texas Tech University, TTU), η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στο περιοδικό Environmental Health Perspectives. Η δημοσίευση αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη απόδειξη αερογενούς μετάδοσης της αντιβιοαντοχής.
Μέσω της σκόνης του αέρα τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί να μεταφέρονται από τις εκτροφές σε πόλεις και σε ανθρώπινους πληθυσμούς. Τα αντιβιοτικά, τα οποία επίσης βρέθηκαν πάνω στα σωματίδια σκόνης, θα σκοτώσουν τα μη ανθεκτικά μικρόβια και τελικά μόνο τα ανθεκτικά μικρόβια ή κυρίως τα ανθεκτικά θα ταξιδέψουν με τον αέρα. Είναι γνωστό ότι τα ανθεκτικά μικρόβια μπορούν εύκολα να μεταδώσουν την ικανότητα αντιβιοαντοχής σε άλλα μικρόβια, όταν τα συναντήσουν π.χ. στον οργανισμό ενός ανθρώπου.
Να σημειωθεί ότι από τη συνολική ποσότητα αντιβιοτικών που καταναλώνονται παγκοσμίως, ποσοστό περίπου 70% χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία. Το γεγονός αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παρατηρούμενης αντιβιοαντοχής οφείλεται στην κατάχρηση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία.
Η παραπάνω έρευνα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας ακολούθησε χρονικά μια ανασκόπηση για την αντιβιοαντοχή, την οποία είχε παραγγείλει ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron. Στην ανασκόπηση αναφέρεται ότι μετά το 2050, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια μπορεί να φτάσουν να προκαλούν έως και 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κόστος που θα συνοδεύει αυτούς τους θανάτους υπολογίζεται σε 100 τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.
Φωτογραφία: Γιώργος Χριστοδουλόπουλος