Οι συνέπειες του αποπαρασιτισμού σε δύο αγέλες βουβαλιών εξέπληξαν τους ερευνητές. Εντός της αγέλης υπήρχαν φυματικά βουβάλια και βρέθηκε ότι ο αποπαρασιτισμός αύξησε τη συχνότητα της φυματίωσης στις αγέλες.
Η έρευνα, η οποία μόλις δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, έγινε στο «Kruger National Park» της Νότιας Αφρικής.
Είναι γνωστό ότι τα γαστρεντερικά παράσιτα εξασθενούν τον οργανισμό και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα. Φυματικά βουβάλια με μεγάλο φόρτο γαστρεντερικών παρασίτων πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές με τον αποπαρασιτισμό των βουβαλιών ήθελαν να βελτιώσουν τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των φυματικών ζώων. Πράγματι αποδείχθηκε ότι μετά τον αποπαρασιτισμό τα φυματικά βουβάλια ζούσαν όσο και τα υγιή.
Το μη αναμενόμενο ήταν ότι με τον αποπαρασιτισμό αυξήθηκε η μετάδοση της φυματίωσης στην αγέλη. Σε όλη τη διάρκεια ζωής του, ένα φυματικό βουβάλι με γαστρεντερικά παράσιτα μόλυνε με φυματίωση περίπου ένα άλλο βουβάλι. Μετά τον αποπαρασιτισμό, βρέθηκε ότι μπορούσε να μολύνει κατά μέσο όρο εννέα άλλα βουβάλια, κυρίως λόγω αύξησης της διάρκειας ζωής του.
Τα αποτελέσματα αυτά προβληματίζουν τους επιστήμονες για τις πιθανές παράλληλες συνέπειες του αποπαρασιτισμού τόσο σε αγέλες άγριων ζώων, όσο και σε ανθρώπους σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Υπάρχουν προγράμματα αποπαρασιτισμού τα οποία εφαρμόζονται μαζικά σε ανθρώπους σε περιοχές της Αφρικής, για να βελτιώσουν τη ζωή ανθρώπων που πάσχουν από φυματίωση, μαλάρια ή HIV. Μοιάζει με τραγικός εφιάλτης το ενδεχόμενο αύξησης της διασποράς των λοιμώξεων αυτών στους πληθυσμούς, λόγω των αποπαρασιτισμών που εφαρμόζονται.