Πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να βρεθούν σε διάφορα κτηνιατρικά αντικείμενα μιας Κλινικής Μικρών Ζώων. Τέτοια, εν δυνάμει μικροβιοφόρα αντικείμενα, είναι ο ρουχισμός, τα σκεύη παράθεσης τροφής, οι κουρευτικές μηχανές, οι βελόνες, οι σύριγγες, αλλά και τα στηθοσκόπια. Μέσω των αντικειμένων αυτών δεν αποκλείεται η μετάδοση των μικροοργανισμών από το ένα ζώο στο άλλο.
Σε ότι αφορά τα στηθοσκόπια, οι συνηθέστεροι μικροοργανισμοί οι οποίοι απομονώνονται ανήκουν στα γένη Enterococcus spp και Staphylococcus spp, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών στη μεθυκιλλίνη στελεχών σταφυλόκοκκου (MRSA). Τα μικρόβια αυτά μπορεί να προέρχονται από τους κτηνιάτρους, τα ζώα-ασθενείς ή το εξωτερικό περιβάλλον. Το σημαντικό είναι ότι μπορούν να επιβιώνουν σε πλαστικές επιφάνειες έως και πάνω από 90 ημέρες.
Η επιμόλυνση ενός στηθοσκοπίου με παθογόνα βακτήρια εγκυμονεί από τη μία κινδύνους νοσοκομειακών λοιμώξεων για τα ζώα-ασθενείς και από την άλλη, το καθιστά εστία μόλυνσης για το προσωπικό που το χρησιμοποιεί.
Η αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, δηλαδή το πλύσιμο των χεριών, η χρήση γαντιών μιας χρήσης και η τακτική απολύμανση του στηθοσκοπίου θα εξασφαλίσουν ότι δεν μεταδίδει κανέναν λοιμογόνο παράγοντα. Ο καθαρισμός της μεμβράνης του με βαμβακερή γάζα εμποτισμένη σε απολυμαντικό 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης για 10 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, έχει αναγνωριστεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού του στηθοσκοπίου, προσφέροντας μείωση του βακτηριακού πληθυσμού έως και 99%.
Η χρήση του στηθοσκοπίου γίνεται ακόμα ασφαλέστερη όταν η απολύμανσή του πραγματοποιείται πριν αλλά και μετά από κάθε εφαρμογή του σε ένα ζώο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ευπαθείς και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Φυσικά, τίποτα δεν σας εμποδίζει να ξεκινάτε το καθημερινό σας ωράριο εργασίας με ένα καλό καθάρισμα αυτού του εμβληματικού εργαλείου.
*Ο Δημήτρης Ψέμμας είναι Κτηνίατρος και Μεταπτυχιακός Φοιτητής στην Παθολογία Ζώων Συντροφιάς (Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Φωτογραφία: ARENA Creative