Επιστημονικοί και φιλοζωικοί φορείς της Μεγάλης Βρετανίας υποστηρίζουν την εγκατάσταση ηλεκτρονικών καμερών στα σφαγεία. Θεωρούν ότι αυτό θα είναι ένα επιπλέον μέτρο διασφάλισης της όσο το δυνατόν καλύτερης ευζωίας των σφαζόμενων ζώων.
Εξ’ ορισμού, το σφαγείο είναι ένα μέρος βαρβαρότητας. Η διασφάλιση συνθηκών ευζωίας για τα σφαζόμενα παραγωγικά ζώα είναι το ελάχιστο δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας. Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι οι εργάτες των σφαγείων θα είναι περισσότερο προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους προς τα ζώα αν ξέρουν ότι κάποιος τους παρακολουθεί.
Οι κτηνίατροι που εργάζονται στα σφαγεία θεωρούνται ένας παράγοντας διασφάλισης της ευζωίας. Γεγονός όμως είναι ότι δεν μπορούν να βρίσκονται παντού.
Στο παρελθόν, έχει καταγραφεί σειρά βαρβαροτήτων κατά των ζώων στα βρετανικά σφαγεία: ακατάλληλη και ανεπαρκής αναισθητοποίηση, χτυπήματα από τους εργάτες, εκούσιοι τραυματισμοί με αιχμηρά εργαλεία, χρήση των ηλεκτροδίων αναισθητοποίησης για πρόκληση πόνου σε διάφορα σημεία του σώματος των ζώων κλπ. Οι επιστημονικοί και φιλοζωικοί φορείς της Μεγάλης Βρετανίας ισχυρίζονται ότι οι εργάτες γνωρίζουν ότι εκ του νόμου δεν επιτρέπεται μια τέτοια συμπεριφορά, όμως συστηματικά καταπατούν τους κανόνες ευζωίας όταν ξέρουν ότι κανένας δεν τους βλέπει.
Από το 2011, η Βρετανική Ένωση για την πρόληψη της βαρβαρότητας κατά των ζώων (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, RSPCA) έχει εισηγηθεί την εγκατάσταση ηλεκτρονικής παρακολούθησης με κάμερες. Μάλιστα μια εταιρεία πιστοποίησης σφαγείων, η Freedom Food, την έχει επιβάλει και τα σφαγεία τα οποία έχουν πιστοποίηση από αυτήν την εταιρία ήδη έχουν εγκαταστήσει κάμερες. Να σημειωθεί επίσης, ότι οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Μ. Βρετανία τώρα απαιτούν το κρέας που εμπορεύονται να προέρχεται από σφαγεία τα οποία έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρονικές κάμερες.
Αίτημα για εγκατάσταση ηλεκτρονικών καμερών στα σφαγεία είχε υποβληθεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Μ. Βρετανίας ήδη το 2012, τότε θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος να υλοποιηθεί η πρόταση. Το αίτημα υποβλήθηκε εκ νέου πρόσφατα και ο Βρετανός Υπουργός Γεωργίας George Eustice ζήτησε σχετική γνωμάτευση από την Επιτροπή Ευζωίας των Αγροτικών Ζώων (Farm Animal Welfare Committee) του Υπουργείου. Το πόρισμα της Επιτροπής υποβλήθηκε μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Στο πόρισμα συμπεραίνεται ότι η τοποθέτηση ηλεκτρονικών καμερών στα σφαγεία θα έχει θετικά αποτελέσματα, όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανάκεια. Ο Υπουργός επιφυλάχτηκε να αποφασίσει αφού πρώτα μελετήσει επισταμένα το πόρισμα της Επιτροπής.