Home » Ζώα Συντροφιάς » Είναι οι αρσενικοί ή οι θηλυκοί σκύλοι εξυπνότεροι;

Είναι οι αρσενικοί ή οι θηλυκοί σκύλοι εξυπνότεροι;

Share Button

αρσενικοί ή θηλυκοί σκύλοι εξυπνότεροιΤο ερώτημα απασχολεί κάποιες φορές τις συζητήσεις μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων. Αν τα θηλυκά σκυλιά είναι εξυπνότερα από τα αρσενικά ή το αντίστροφο; Υποθέσεις υπάρχουν πολλές ως απάντηση. Όμως, πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι η ερώτηση όχι μόνο έχει απασχολήσει την επιστημονική έρευνα αλλά και έχει απαντηθεί.

Ως κλασσική δημοσίευση που θέτει ως αντικείμενο τη διερεύνηση τυχών διαφοράς της εξυπνάδας μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων θεωρείται μια δημοσίευση του 2011, στο περιοδικό «Biology Letters», από Αυστριακούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Στη δημοσίευση, η δοκιμασία με την οποία συγκρίνονταν οι σκύλοι αφορούσε μια μπάλα η οποία κινούταν σε μια επιφάνεια από δεξιά προς τα αριστερά και μπροστά από μια οθόνη. Στη συνέχεια η μπάλα κινούταν πίσω από την οθόνη, χωρίς να τη βλέπουν οι σκύλοι, και ξαναεμφανίζονταν στους θεατές-σκύλους στην αριστερή πλευρά της οθόνης για να εκτελέσει και πάλι τη διαδρομή από αριστερά προς τα δεξιά. Σύμφωνα με τη δοκιμασία, αξιολογούταν η αντίδραση των σκύλων όταν σε κάποια διαδρομή αντί της μπάλας, η οποία έκανε τη διαδρομή, εμφανίζονταν μια ίδια μπάλα μεγαλύτερων διαστάσεων.

Αποδείχτηκε ότι οι θηλυκοί σκύλοι παρατηρούσαν σταθερά τη διαφορά, σε αντίθεση με τους αρσενικούς. Μέσω αυτής της δοκιμασίας, οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι θηλυκοί σκύλοι είναι περισσότερο έξυπνοι από τους αρσενικούς.

Στην έρευνα εξετάσθηκε και η πιθανότητα η στείρωση να αλλάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Αποδείχθηκε ότι οι στειρωμένοι αρσενικοί και θηλυκοί σκύλοι αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο σαν να μην ήταν στειρωμένοι. Κατά τους ερευνητές το γεγονός αυτό αξιολογείται ως ένδειξη ότι οι εγκεφαλικές διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών σκύλων προέρχονται από καταβολές κατά τα πρώιμα στάδια της εμβρυικής ζωής και δεν επηρεάζονται από τις γενετήσιες ορμόνες.

Στο ερώτημα γιατί οι θηλυκοί σκύλοι αποδεικνύονται εξυπνότεροι των αρσενικών, μέχρι τώρα δεν υπάρχει απάντηση. Οι ερευνητές πιθανολογούν ότι ασκήθηκε εξελικτική πίεση μονομερώς προς τους θηλυκούς σκύλους γιατί αποκλειστικά αυτοί είχαν την ευθύνη ανατροφής των νεογνών.

 

Φωτογραφία: Lynn Greyling

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =