Πρόσφατη έρευνα από την Κλινική Επιληψίας του Βρετανικού Κτηνιατρικού Κολλεγίου (Royal Veterinary College, RVC) επισημαίνει τη δυσκολία να γίνει διάγνωση της επιληψίας μέσω βιντεοσκοπημένων περιστατικών από τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, σκύλων και γάτων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMC Veterinary Research.
Η έρευνα του RVC αναφέρεται στη διαδεδομένη σύγχρονη πρακτική, ο ιδιοκτήτης του ζώου να βιντεοσκοπεί το ζώο του κατά την ώρα που εκδηλώνει μια κατά την εκτίμησή του ανώμαλη συμπεριφορά και στη συνέχεια να ζητάει από τον κτηνίατρο να κάνει διάγνωση μόνο βλέποντας το βίντεο.
Για το σκοπό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 15 κτηνίατροι, εκ των οποίων 10 ειδικευμένοι νευρολόγοι και 5 μη ειδικευμένοι, κλινικοί κτηνίατροι. Τους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν 100 βίντεο και σε κάθε ένα να κάνουν διάγνωση βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο σε αυτό που είδαν στο βίντεο. Στο τέλος έγινε εκτίμηση του βαθμού συμφωνίας στις διαγνώσεις μεταξύ των 15 κτηνιάτρων.
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ο βαθμός συμφωνίας ήταν χαμηλός. Στις εξαιρέσεις η αναγνώριση της γενικευμένης επιληπτικής κρίσης και η αναγνώριση του συμπτώματος σιαλόρροια. Δεν υπήρχε συμφωνία σε περιπτώσεις εστιακών επιληπτικών κρίσεων και στην αναγνώριση των εκδηλούμενων συμπτωμάτων, εκτός σιαλόρροιας. Οι μη ειδικευμένοι κτηνίατροι εμφάνισαν μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ τους, σε σύγκριση με τους ειδικευμένους νευρολόγους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του RVC δεν είναι ενθαρυντικά για τη χρήση των βίντεο στη διάγνωση επιληπτικών κρίσεων. Όμως, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην πράξη της κτηνιατρικής δεν αντενδείκνυται πάντοτε. Πρώτη η Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cornell σύστησε τη χρήση ψηφιακών φωτογραφιών για την νεκροτομική εξέταση των αιγοπροβάτων. Η νεκροψία γίνεται και τα όργανα του πτώματος φωτογραφίζονται σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο. Στη συνέχεια, οι ψηφιακές φωτογραφίες στέλνονται σε ειδικούς για τη διάγνωση.
Φωτογραφία: Lilla Frerirchs