Πρόσφατα, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θανάτωσης αγριοκούνελων στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε στο νησί Κάννα (Canna) μετά την πληθυσμιακή έκρηξη που παρουσίασε το είδος τα τελευταία χρόνια.
Το νησί Κάννα βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων (Hebrides) κοντά στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Έχει έκταση περίπου 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόλις 11 κατοίκους. Είναι, γνωστό για την πλούσια ορνιθοπανίδα του και έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Αρκετές χιλιάδες θαλασσοπούλια αναπαράγονται στις ακτές του.
Το 2013 τα προβλήματα που δημιούργησε η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των αγριοκούνελων ανάγκασε τις αρχές να λάβουν μέτρα για την μείωση τους. Ο πληθυσμός των αγριοκούνελων υπολογίζεται ότι είχε ξεπεράσει τις 16.000 προκαλώντας πολλαπλές ζημιές. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι τα κουνέλια σκάβοντας στοές στα νεκροταφεία ξέθαβαν τα οστά των νεκρών. Αλλά όχι μόνο. Πέτρινοι τοίχοι κατέρρεαν από την διάνοιξη στοών στα θεμέλια τους. Ενώ, σοβαρή κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα να γίνει αδιάβατος ο μοναδικός δρόμος του νησιού.
Όπως ανάφερε η «The Telegraph» στις 26 Νοεμβρίου, εννέα χιλιάδες κουνέλια θανατώθηκαν στο μικρό νησί Κάννα και πουλήθηκαν σε εστιατόρια στη Γαλλία για μία λίρα το καθένα.
Την επιχείρηση ελέγχου του πληθυσμού ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η εταιρεία Evegreen Rabbit Control, που ιδρύθηκε το 2000 και προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες ελέγχου άγριων κουνελιών σε όλη την Βρετανία.
Μια ομάδα έξι ανδρών, πέρασε τρεις ολόκληρους μήνες στο νησί (Ιανουάριος–Μάρτιος) σκοτώνοντας αγριοκούνελα. Χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι μέθοδοι και μέσα όπως, παγίδες, σκυλιά, κουνάβια, κυνηγετικά όπλα, θερμικές κάμερες και κιάλια νυκτός.
Παρά την επιχείρηση, εκτιμάται ότι 7.000 κουνέλια παραμείναν στο νησί όπως και ένας κυνηγός για να συνεχίσει τον έλεγχο του πληθυσμού. Ένας ελεγχόμενος πληθυσμός είναι επιθυμητός διότι τα αγριοκούνελα αποτελούν το θήραμα των αετών που φωλιάζουν στο νησί.
Οι κάτοικοι, όπως δηλώνουν, είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη γιατί είδαν και πάλι το νησί να πρασινίζει καθώς τα κουνέλια έτρωγαν κάθε μορφή βλάστησης. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι ορνιθολόγοι καθώς ελπίζουν ότι οι πληθυσμοί των σημαντικών ειδών της ορνιθοπανίδας που αναπαράγονται στο νησί θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.
Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση θανάτωσης ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών της οργάνωσης National Trust of Scotland (το νησί Κάννα ανήκει στη Σκωτία). Εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για λόγους διατήρησης του ειδικού οικοσυστήματος του νησιού.