Ζώα συντροφιάς, σκύλοι και γάτες, τα οποία ήρθαν σε επαφή με ζώο θετικό στη λύσσα είναι πολύ πιθανό να μην εμφανίσουν λύσσα αν τους χορηγηθεί μια αναμνηστική δόση εμβολίου λύσσας, αμέσως μετά την έκθεσή τους στον ιό. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι τα ζώα συντροφιάς να έχουν εμβολιαστεί για λύσσα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, έστω και αν ο εμβολιασμός έχει εκπνεύσει π.χ. αν έχει γίνει πριν 3-4 χρόνια.
Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από μια έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA).
Το συμπέρασμα αυτό προβλέπεται να αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται για ζώα συντροφιάς τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον ιό της λύσσας. Έως σήμερα σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, ζώα τα οποία εκτίθενται στον ιό της λύσσας υποχρεούνται να μείνουν σε καραντίνα για 6 μήνες ή να υποστούν ευθανασία.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, κάθε φορά όπου ένα κατοικίδιο ζώο έρχεται σε επαφή με τον ιό της λύσσας συνίσταται να του χορηγηθεί αμέσως μία αναμνηστική δόση εμβολίου λύσσας και στη συνέχεια να μείνει σε κατ’ οίκον παρακολούθηση για 45 ημέρες. Εφόσον το ζώο είχε κάποτε στο παρελθόν εμβολιαστεί για λύσσα, το ζώο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εμφανίσει λύσσα.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη χώρα μας συνίσταται η θανάτωσή των κατοικίδιων σαρκοφάγων τα οποία ήρθαν σε επαφή με ζώο-θετικό στη λύσσα. Θεωρητικά, πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τον επανεμβολιασμό τους και την 6μηνη απομόνωση και παρακολούθησή τους, αν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης τους. Η ρύθμιση καλύπτει μόνο τα ζώα που είναι ήδη επαρκώς εμβολιασμένα για λύσσα.
Φωτογραφία: Javier Baño