Home » Ζώα Συντροφιάς » Ο σκύλος αντιλαμβάνεται τα λόγια μας σαν άνθρωπος!

Ο σκύλος αντιλαμβάνεται τα λόγια μας σαν άνθρωπος!

Share Button

σκύλος αντιλαμβάνεται λόγιαΟι σκύλοι χρησιμοποιούν διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου τους για να επεξεργαστούν το λεκτικό περιεχόμενο μιας ομιλίας μας και διαφορετικό μέρος για να επεξεργαστούν το συναισθηματικό περιεχόμενό της. Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας, η οποία έγινε στη Σχολή Ψυχολογίας, του Πανεπιστημίου Sussex.

Η χρήση διαφορετικού τμήματος του εγκεφάλου για την επεξεργασία του λεκτικού περιεχομένου και διαφορετικού για το συναισθηματικό περιεχόμενο είναι γνωστή ιδιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κυρίως το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για το λεκτικό περιεχόμενο και το δεξιό για το συναισθηματικό. Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε ότι κάνουν και οι σκύλοι.

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα για τον εγκέφαλο διαφόρων θηλαστικών, όταν ο εγκέφαλός τους επεξεργάζονταν φωνές ατόμων του ιδίου είδους. Το εύρημα της πρόσφατης έρευνας είναι ότι ο εγκέφαλος του σκύλου κάνει το ίδιο και με την ανθρώπινη ομιλία.

Ενδιαφέρον είναι και το πρακτικό κομμάτι της έρευνας. Ποια ήταν δηλαδή η μεθοδολογία της έρευνας που κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

Στον κάθε σκύλο που έλαβε μέρος στην έρευνα, μεταδίδονταν το ίδιο ηχογραφημένο μήνυμα με δύο ηχεία τοποθετημένα το ένα αριστερά τους και το άλλο δεξιά τους. Γνωρίζουμε ότι το αριστερό αυτί στέλνει το ηχητικό μήνυμα στο δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο και το δεξί αυτί στο αριστερό, λόγω του χιασμού των νευρικών οδών.

Αν ο σκύλος στρέφονταν προς τα αριστερά αυτό θα σήμαινε ότι η πληροφορία επεξεργάζονταν στο δεξιό ημισφαίριο, ενώ αν στρέφονταν δεξιά ότι η πληροφορία επεξεργάζονταν στο αριστερό, μιας και στα δύο ημισφαίρια το ακουστικό μήνυμα έφτανε ταυτοχρόνως.

Στην έρευνα αποδείχθηκε ότι οι σκύλοι στρέφονταν δεξιά όταν άκουγαν ένα ηχητικό μήνυμα (όπως “come on then”), το οποίο εκφέρονταν ουδέτερα και χωρίς συναισθήματα, δηλαδή δεν προέρχονταν από κάποιο οικείο τους πρόσωπο, δεν είχε ιδιαίτερη ένταση, δεν εμπεριείχε θυμό, χαρά κλπ. Αντίθετα, στρέφονταν αριστερά, όταν άκουγαν ένα ηχητικό μήνυμα χωρίς λεκτικό νόημα (το αντίστοιχο του “come on then” θα μπορούσε να είναι π.χ. “thon om ken”), το οποίο όμως είχε συναίσθημα, ήταν από οικείο πρόσωπο, είχε ένταση, θυμό, χαρά κλπ.

Βρείτε εδώ την εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε, μόλις προχτές, στο Current Biology.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 3 =