Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος και σύντροφος του ανθρώπου. Αλλά πώς προέκυψε αυτός ο δεσμός ανθρώπου-σκύλου; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν Αυστριακοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Επιστημονικό Κέντρο Λύκων (Wolf Science Centre) στο Ernstbrunn της Κάτω Αυστρίας (Lower Austria).
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση των Αυστριακών ερευνητών, ο δεσμός ανθρώπου-σκύλου δεν προέκυψε από τη μακροχρόνια κοινή τους πορεία, μετά την εξημέρωση του σκύλου. Όπως δείχνει μια σειρά πειραματισμών, ο δεσμός αυτός μπορεί να αναπτυχθεί στον ίδιο βαθμό και μεταξύ ανθρώπου και λύκου. Το εύρημα αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα του κάθε σκύλου να κοινωνικοποιείται και να αναπτύσσει σχέση με τον άνθρωπο προέρχεται από τον μακρινό του πρόγονο τον λύκο και δεν είναι προϊόν της μακραίωνης συμβίωσης του είδους με τον άνθρωπο.
Στους πειραματισμούς οι οποίοι επέτρεψαν την εξαγωγή του παραπάνω συμπεράσματος συμπεριλαμβάνονται και οι παρακάτω:
Σκύλοι και λύκοι ελέγχθηκαν αν μπορούν να βρουν κρυμμένη τροφή. Τόσο οι σκύλοι όσο και οι λύκοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν πληροφορίες τις οποίες τους έδινε ένας άνθρωπος για να βρουν τελικά την τροφή.
Ελέγχθηκε αν οι λύκοι μπορούν να ακολουθούν το βλέμμα του ανθρώπου, ικανότητα την οποία έχουν οι σκύλοι. Αποδείχθηκε ότι οι λύκοι μπορούν να το κάνουν το ίδιο καλά με τους σκύλους.
Σκύλοι αφέθηκαν να παρακολουθήσουν έναν σκύλο, ο οποίος ήταν εκπαιδευμένος και άνοιγε ένα κουτί. Το ίδιο έγινε και με λύκους, οι οποίοι παρακολούθησαν έναν εκπαιδευμένο λύκο να ανοίγει το ίδιο κουτί. Αποδείχθηκε ότι μετά την παρακολούθηση, οι παρατηρητές λύκοι μπορούσαν να ανοίγουν το κουτί και μάλιστα καλύτερα από ότι επίσης μπορούσαν να το ανοίγουν οι παρατηρητές σκύλοι.
Οι λύκοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε πειραματισμούς σαν τους παραπάνω έχουν μεγαλώσει μαζί με ανθρώπους και με άλλους λύκους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους σκύλους. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές εξασφαλίζουν τις ίδιες συνθήκες ζωής στα πειραματόζωά τους, σκύλους και λύκους. Έτσι, τυχών διαφορές που εντοπίζονται στην κοινωνική συμπεριφορά μεταξύ λύκων και σκύλων μπορεί να αποδίδονται στην επίδραση της ιστορικής εξημέρωσης των σκύλων ως είδος.
Φαίνεται λοιπόν ότι η ικανότητα κοινωνικοποίησης των σκύλων είναι σύμφυτη με το είδος τους και δεν είναι επίκτητη δια μέσω των αιώνων λόγω της εξημέρωσής τους.
Φωτογραφία: X posid