Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η γαλακτοβιομηχανία «a2 Milk Company» ανήγγειλε την κυκλοφορία φρέσκου αγελαδινού γάλακτος-ειδικού τύπου. Το νέο γάλα θα βγει στην αγορά της Καλιφόρνιας εντός του προσεχούς Απριλίου. Η ιδιαιτερότητα του νέου γάλακτος είναι ότι δεν θα περιέχει τη β-καζεΐνη Α1, αλλά στη θέση της θα περιέχει την β-καζεΐνη Α2.
Να θυμίσουμε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τη β-καζεΐνη. Η β-καζεΐνη είναι μια από τις πρωτεΐνες του γάλακτος των θηλαστικών. Στο αγελαδινό γάλα αποτελεί περίπου το 30% όλων των πρωτεϊνών του γάλακτος. Υπάρχουν 2 είδη β-καζεΐνης, τα είδη αυτά είναι γνωστά ως Α1 το ένα και Α2 το άλλο. Κάθε αγελάδα παράγει β-καζεΐνη Α1 ή β-καζεΐνη Α2 (όχι και τις δύο μαζί), ανάλογα με το γενότυπό της. Πιστεύεται ότι η αρχέγονη β-καζεΐνη του αγελαδινού γάλακτος ήταν η Α2, ενώ η Α1 θεωρείται ότι προέκυψε περίπου πριν από 5.000 χρόνια στις αγελάδες της Ευρώπης, έπειτα από σημειακή μεταλλαγή ενός γονιδίου. Σήμερα στις χώρες της Ευρώπης, η αναλογία των αγελάδων που παράγουν γάλα με β-καζεΐνη Α1 έναντι εκείνων που παράγουν γάλα με β-καζεΐνη Α2 είναι περίπου 1:1. Προφανώς, το γάλα του εμπορίου περιέχει και τους δύο είδη β-καζεΐνης σε διαφορετική αναλογία, ανάλογα με το κοπάδι από το οποίο συλλέγεται.
Όταν ένας άνθρωπος καταναλώνει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ένζυμα του πεπτικού συστήματος διασπούν την β-καζεΐνη. Η διάσπαση της β-καζεΐνης Α1 οδηγεί στην παραγωγή ενός οπιοειδούς πεπτιδίου που λέγεται β-καζομορφίνη-7 (BCM-7), ενώ η διάσπαση της Α2 οδηγεί σε ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή της BCM-7. Η BCM-7 είναι η ουσία που ευθύνεται κατεξοχήν για τις γαστρεντερικές διαταραχές όπως φουσκώματα, αυξημένη αποβολή αερίων και διαταραχές στις κενώσεις. Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι η BCM-7 σχετίζεται με διαταραχές όπως αθηροσκλήρωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (νεανικό), αναπνευστικά προβλήματα, αυτισμό και σχιζοφρένεια, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνισθεί ακόμη ο ακριβής μηχανισμός δράσης της BCM-7.
Ασφαλώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τον έλεγχο της επίπτωσης της β-καζεΐνης Α1 στο γαστρεντερικό. Εντούτοις, είναι σίγουρο ότι η γνωστή μας ως δυσανεξία λακτόζης δεν ευθύνεται για όλα τα γαστρεντερικά προβλήματα που συνήθως της αποδίδονται. Η συμβολή της β-καζεΐνης Α1 στα προβλήματα αυτά είναι σημαντική.
Η γαλακτοβιομηχανία «a2 Milk Company» έχει δημιουργήσει ένα ειδικό DNA test το οποίο μπορεί να εντοπίζει ποια αγελάδα παράγει β-καζεΐνη Α1 και ποια αγελάδα παράγει β-καζεΐνη Α2. Για την παραγωγή του νέου γάλακτος «α2», η εταιρία χρησιμοποιεί μόνο αγελάδες που παράγουν β-καζεΐνη Α2. Ήδη η «a2 Milk Company» λειτουργεί την επιχείρηση πώλησης γάλακτος «α2» στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με μεγάλη επιτυχία και τεράστια κέρδη. Τώρα προσβλέπει να κερδίσει και την αγορά των ΗΠΑ.