Home » Παραγωγικά Ζώα » Το Βιολογικό Ψάρι

Το Βιολογικό Ψάρι

Share Button

 βιολογική ιχθυοκαλλιέργειατης Καθηγήτριας Φωτεινής Αθανασοπούλου*

 Η δραστηριοποίηση της Ελλάδας στη βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια έχει σπουδαία επιχειρηματική διάσταση. Σε μια αγορά που ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, ο στόχος πρέπει να είναι να διαφοροποιηθούμε από τους ανταγωνιστές μας. Με τη βιολογική ιχθυοκαλλιέργεια, η χώρα μας ανοίγει την πόρτα μιας νέας αγοράς που εκτιμούμε ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ήδη η «ΒΙΟ Ελλάς» έχει δώσει πιστοποιητικά βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας στις εταιρείες «Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς» και «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες». Η «ΒΙΟ Ελλάς» είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που πραγματοποιεί ελέγχους που οδηγούν στην πιστοποίηση βιολογικών μονάδων για παραγωγή ψαριών (τσιπούρα και λαβράκι), σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο Νaturland.

Οι τροφές για τα βιολογικά ψάρια θα πρέπει να είναι από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες, ενώ απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών, αλλά και χημικών για τον καθαρισμό των διχτύων στις μονάδες. Το βιολογικό ψάρι μεγαλώνει σε ευρύχωρες θαλάσσιες περιοχές, καταλαμβάνοντας μόνο το 1% του χώρου στον οποίο εκτρέφεται. Οι διαφορές συμβατικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και βιολογικών δεν αφορούν θέματα ασφάλειας, αλλά αφορούν την τροφή τους και το επίπεδο πάχυνσής τους. Έτσι, τα συμβατικά ψάρια είναι έτοιμα προς πώληση σε 16-18 μήνες, ενώ τα βιολογικά χρειάζονται κατά μέσο όρο 20-24 μήνες. 

Βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, όπου παράγονται βιολογικοί σολομοί και γαρίδες. Μόνο οι Έλληνες παράγουν βιολογικές τσιπούρες και λαβράκια. Ήδη πειράματα και έρευνες γίνονται και σε αλλά είδη όπως φαγκρί, μυλοκόπι, συναγρίδα, μυτάκι και κυνηγούς, όμως ακόμα δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα.

Τα βιολογικά ψάρια κοστίζουν έως και 100% ακριβότερα από τα συμβατικά. Έτσι την ίδια στιγμή που ένα κιλό συμβατικής τσιπούρας κοστίζει (σε τιμές χονδρικής) 4,5 ευρώ το κιλό, η βιολογική φτάνει ακόμα και τα 9 ευρώ, ενώ στο λαβράκι η τιμή του συμβατικού κυμαίνεται από 5 έως και 5,5 ευρώ το κιλό και του βιολογικού 10-11. Η μεγάλη διαφορά στην τιμή αποτελεί άλλωστε και το λόγο για τον οποίοι οι επιχειρήσεις προβληματίζονται για το μέγεθος των επενδύσεων τους στο τομέα της βιολογικής παραγωγής καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι μεγάλες παραγωγές μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά.

Σήμερα στη χώρα μας, η παραγωγή βιολογικών ψαριών υπολογίζεται στους 1.000 τόνους τον χρόνο, ενώ η παραγωγή συμβατικών κυμαίνεται από 10.000- 15.000 τόνους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 2 μονάδες (θαλασσινές ή εσωτερικών υδάτων) που λειτουργούν ως «βιολογικές». Η πιστοποίηση τους βασίζεται σε εταιρείες πιστοποίησης οργανικής γεωργίας του εξωτερικού και όχι σε επίσημο Ελληνικό φορέα του Υπουργείου Γεωργίας ή άλλου Οργανισμού που εποπτεύεται από την Πολιτεία.

Πρέπει να συμπληρωθεί το νομικό κενό που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, και η οργανική ελληνική υδατοκαλλιέργεια να εποπτεύεται από Ελληνικό Φορέα. 

 

* Καθ. Φωτ. Αθανασοπούλου
Κτηνίατρος, Master of Science (Aquatic Veterinary Studies), PhD (Fish pathology)
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην «Ιχθυολογία & Ιχθυοπαθολογία»
τ. Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής Παν/μίου Θεσσαλίας- δύο θητείες (1η εκλεγμένη Πρόεδρος)
Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας για την Yγεία των Yδρόβιων Οργανισμών (World Aquatic Veterinary Medicine Association – WAVMA)
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κτηνιατρικού Κολλεγίου για την Yγεία των Yδρόβιων Οργανισμών (Εuropean College of AquaticAnimal Health- ECAAH) 2010- σήμερα
πρώην Ιδιώτης κτηνίατρος (ζώα συντροφιάς)

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 2 =