Home » Παραγωγικά Ζώα » Κόστος του εμβολίου Καταρροϊκού

Κόστος του εμβολίου Καταρροϊκού

Share Button

merial+vaccine+3

 

Την Πέμπτη 22/10/2014, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσκάλεσε σε σύσκεψη διάφορους παράγοντες του κτηνιατρικού κλάδου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης, η ΕΕ για το 2014 δεν μπορούσε να επιδοτήσει την αγορά εμβολίων λόγω δέσμευσης και διάθεσης ποσών για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων της ζωικής παραγωγής. Από την πλευρά των συμμετεχόντων φορέων στη σύσκεψη, διατυπώθηκε η πρόταση να επιτραπεί η εθελοντική προμήθεια εμβολίων και να γίνεται εμβολιασμός από όσους κτηνοτρόφους το επιθυμούν και διατίθενται να καλύψουν το κόστος.

Πόσο μπορεί να κοστίσει το εμβόλιο στον έλληνα κτηνοτρόφο, σε περίπτωση που επιτραπεί η χρήση του; Δυστυχώς στη χώρα μας, η χωλότητα του κράτους και των νόμων δεν επιτρέπουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Προσπερνώντας το τελευταίο και μόνο ενδεικτικά, παραθέτουμε παρακάτω το κόστος του εμβολίου της εταιρίας Merial στην ευνομούμενη Μεγάλη Βρετανία. Η εταιρία Merial διαθέτει στη Μεγάλη Βρετανία εμβόλιο Καταρροϊκού για τον ορότυπο 8 του ιού (BTV8). Στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε τον ορότυπο 4 του ιού, για τον οποίο η Merial επίσης έχει εμβόλιο. Υποθέτουμε λοιπόν ότι το κόστος θα είναι περίπου το ίδιο.

Το εμβόλιο της Merial, όπως κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία, χορηγείται σε μία δόση του 1ml στα πρόβατα και σε δύο δόσεις του 1ml η κάθε μία στα βοοειδή. Στα βοοειδή συνίσταται μεσοδιάστημα περίπου 1 μηνός μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε φιαλίδια των 100 ml. Η τιμή χονδρικής πώλησης είναι 52,91 στερλίνες για το φιαλίδιο των 100 ml. Η τελική τιμή για τον κτηνοτρόφο αυξάνεται κατά 25-50% για κάλυψη του κόστους εμπορίου και κτηνιατρικής χορήγησης. Αυτό σημαίνει ότι για τον εμβολιασμό π.χ. 100 προβάτων, ο άγγλος κτηνοτρόφος πληρώνει 66,14 – 79,36 στερλίνες συν το Φ.Π.Α. Η αντίστοιχη τιμή σε ευρώ είναι 84,52-101,41 και αν προσθέσουμε και 13% Φ.Π.Α., καταλήγουμε ότι στον έλληνα κτηνοτρόφο ο εμβολιασμός 100 προβάτων θα κοστίζει 95,51-114,59 ευρώ.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =