Home » Παραγωγικά Ζώα » Χορήγηση αναλγητικών στα χοιρίδια, μέσω του γάλακτος της χοιρομητέρας

Χορήγηση αναλγητικών στα χοιρίδια, μέσω του γάλακτος της χοιρομητέρας

Share Button
Θερμογραφία μετά τον ευνουχισμό, σε ένα χοιρίδιο που πήρε μελοξικάμη (a) και σε ένα άλλο που δεν πήρε (b). Φαίνεται ότι το χοιρίδιο (b) παρουσιάζει πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της κεφαλής  (Φωτογραφία Dr. Hans Coetzee)
Θερμογραφία μετά τον ευνουχισμό, σε ένα χοιρίδιο που πήρε μελοξικάμη (a) και σε ένα άλλο που δεν πήρε (b). Φαίνεται ότι το χοιρίδιο (b) παρουσιάζει πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της κεφαλής (Φωτογραφία Dr. Hans Coetzee)

Πρόσφατη δημοσίευση απέδειξε ότι αναλγητικά χορηγούμενα με την τροφή στη χοιρομητέρα περνούν στα χοιρίδια μέσω του γάλακτος και μειώνουν το στρες σ’ αυτά.

Το μη στεροϊδές αντιφλεγμονώδες μελοξικάμη (meloxicam) χορηγήθηκε σε χοιρομητέρες, στη δόση 30 mg/kg/ημέρα, μέσω της τροφής. Η ουσία πέρασε μέσω του γάλακτος στα χοιρίδια, όπως αποδείχθηκε με ανίχνευσή της σε δείγματα αίματος από τη χοιρομητέρα και τα χοιρίδια. Τα χοιρίδια που έλαβαν με αυτό τον τρόπο το αναλγητικό εμφάνισαν λιγότερο στρες σε σχέση με μάρτυρες, ύστερα από επεμβάσεις όπως κόψιμο της ουράς και ευνουχισμός.

Το στρες στα χοιρίδια εκτιμήθηκε με μετρήσεις της συγκέντρωσης κορτιζόλης στο πλάσμα του αίματος και θερμογραφία. Με τη θερμογραφία βρέθηκε ότι τα χοιρίδια που δεν πήραν αναλγητικό (μάρτυρες) είχαν πτώση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της κεφαλής τους. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές αυτό ήταν ένδειξη πόνου, ο πόνος προκαλούσε σύσπαση των αγγείων και μείωση της ροής αίματος στην επιφάνεια της κεφαλής. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα χοιρίδια που πήραν αναλγητικό μέσω του γάλακτος διατήρησαν σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία επιφανείας σώματος, ένδειξη ότι είχαν λιγότερο στρες.

Είναι δύσκολο στην πράξη να χορηγηθούν αναλγητικά ατομικά σε κάθε χοιρίδιο που πρόκειται να ευνουχιστεί ή να κοπεί η ουρά του. Η έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και αποτελεσματικά μέσω του γάλακτος της χοιρομητέρας. Είναι ένα θετικό βήμα για την βελτίωση της ευζωίας των χοιριδίων.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + eleven =