Home » videos » Καταρροϊκός Πυρετός του Προβάτου (Bluetongue)

Καταρροϊκός Πυρετός του Προβάτου (Bluetongue)

Share Button
Περιλαρυγγικό οίδημα σε πρόβατο προσβεβλημένο από Καταρροϊκό Πυρετό: Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κλινικά συμπτώματα, που καταγράψαμε στην παρούσα επιζωοτία
Περιλαρυγγικό οίδημα σε πρόβατο προσβεβλημένο από Καταρροϊκό Πυρετό: Ένα από τα χαρακτηριστικότερα κλινικά συμπτώματα, που καταγράψαμε στην παρούσα επιζωοτία

Η κτηνοτροφική κοινότητα της χώρας ζει στο ρυθμό της επιζωοτίας του «Καταρροϊκού  Πυρετού του Προβάτου». Τα πρώτα κρούσματα σημειώθηκαν τον περασμένο Μάιο στην περιοχή του Άργους στην Πελοπόννησο, αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Στις αρχές Οκτωβρίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (οι πολιτικοί μας έχουν πάντα χιούμορ στην επιλογή ονομάτων!) είχε καταγράψει 906 μολυσμένες εκτροφές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στα πρόβατα, όπου στις αρχές Οκτωβρίου η νοσηρότητα ήταν 5,96% και η θνησιμότητα 0,83%.

Κατά τη δική μου εικόνα, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα η επιζωοτία έδωσε τα πρώτα της κρούσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σήμερα στις προσβεβλημένες εκτροφές η νοσηρότητα ανέρχεται στο 15% και η θνησιμότητα στο 1%. Που θα φτάσουν αυτά τα νούμερα κατά την εξέλιξη της επιζωοτίας, δεν μπορώ να εκτιμήσω. Η παράταση της καλοκαιρίας ευνοεί την επέκταση της προσβολής.

Στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, η επιζωοτία πλήττει βέβαια τα πρόβατα αλλά δίνει σαφή κλινικά συμπτώματα και στις γίδες. Οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν προβατίνες όπου η λοίμωξη τις πετυχαίνει την ώρα που είναι ετοιμόγεννες. Η κλινική διάρκεια της νόσου στα πρόβατα είναι 1-2 βδομάδες και στις γίδες 2-3 βδομάδες. Η σημαντικότερη απώλεια που καταγράφομε είναι η δραματική πτώση της γαλακτοπαραγωγής στα προσβεβλημένα κοπάδια. Οι προβατίνες συνήθως δεν επαναφέρουν τη γαλακτοπαραγωγή τους, αν προσβληθούν σε χρόνο μετά τη μέση της γαλακτικής τους περιόδου. Προβατίνες οι οποίες προσβάλλονται στην αρχή της γαλακτική τους περιόδου και ενώ ακόμα θηλάζουν τα μικρά τους, συνήθως επαναφέρουν τη γαλακτοπαραγωγή τους αλλά σε σαφώς μειωμένη ποσότητα.

Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου θεωρείται εξωτική νόσος για την Ευρώπη, και τη χώρα μας. Για το λόγο αυτό και γνωρίζοντας τις οικονομικές απώλειες που προκαλεί στο ζωικό κεφάλαιο, η αντιμετώπισή του από την πολιτεία, μέχρι τώρα, ήταν με τη μέθοδο της εκρίζωσης, δηλ. θανάτωση όλων των προσβεβλημένων ζώων, καραντίνα και συνεχής-συστηματικός έλεγχος για νέο κρούσμα στην ευρύτερη περιοχή. Φαίνεται ο ερασιτεχνισμός από πλευράς των τελευταίων ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και η υποστελεχωμένη κρατική κτηνιατρική υπηρεσία, οδήγησαν στην απώλεια ελέγχου της κατάστασης και στην εξάπλωση της επιζωοτίας σε όλη τη χώρα.

Διαβάζοντας τις διάφορες ανακοινώσεις του Υπουργείου εξεπλάγην όταν είδα να μιλάει για «φυσική ανοσία», «ανοσία της αγέλης» και άλλα σχετικά. Δεν ξέρω ποιών «επιστημόνων» αποκυήματα είναι αυτά, αλλά σίγουρα δεν είναι ώρα για τέτοιες αναζητήσεις. Το Υπουργείο, κατά το δυνατόν συντομότερα, πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι εσφαλμένη στρατηγική να περιμένει τη λύση από την ανάπτυξη φυσικής ανοσίας, γιατί η προβατοτροφία μας είναι γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Αν αφήσουμε να ενδημήσει ο καταρροϊκός πυρετός στην προβατοτροφία μας, εκτιμώ ότι θα προκαλεί σε ετήσια βάση μια μείωση της γαλακτοπαραγωγής τουλάχιστον 10%. Ο έλληνας προβατοτρόφος δεν μπορεί να επωμιστεί μια τέτοια απώλεια. Ήδη οριακά επιβιώνει λόγω της αυξημένης τιμής των ζωοτροφών.

Πιστεύω ότι το Υπουργείο κάποια στιγμή θα αποφασίσει εμβολιασμούς. Ελπίζω αυτό να το κάνει με σωστή καθοδήγηση, γιατί η επιλογή του εμβολίου και του τρόπου εφαρμογής του είναι σοβαρή υπόθεση. Ας μη το δουν ορισμένοι ως ευκαιρία για δοσοληψίες με φαρμακευτικές εταιρίες και ερευνητικά κονδύλια.

Παρακάτω θα βρείτε μια σχετική συνέντευξή μου στο τοπικό-τηλεοπτικό κανάλι «Θεσσαλία».

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 3 =