Γάλα, αυγά και μέλι: Οι μόνες τροφές, τις οποίες η ίδια η φύση τις έφτιαξε με αποκλειστικό προορισμό να είναι τρόφιμα. Το γάλα προορίζεται για τη διατροφή των νεογνών των θηλαστικών. Η σημασία του για τη ζωή των θηλαστικών είναι θεμελιώδης και αδιαμφισβήτητη. Η αφθονία του ως τρόφιμο σε μια κοινωνία αποτελεί ένδειξη και μέτρο ευμάρειας.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2015, ο Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) εξέδωσε μία αφίσα, στην οποία περιγράφει τα σύγχρονα παγκόσμια δεδομένα σε ότι αφορά το γάλα ως τρόφιμο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην αφίσα αφορούν το έτος 2012. Σταχυολογούμε παρακάτω τα κυριότερα σημεία της αφίσας.
Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος είναι 754 εκατομμύρια τόνοι. Τα τελευταία 30 χρόνια επιτεύχθηκε 50% αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής. Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής είναι η Ασία, στην οποία τα τελευταία 30 χρόνια καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής 300%.
Το 83% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος είναι αγελαδινό. Το ποσοστό του γίδινου γάλακτος στην παγκόσμια παραγωγή είναι 2%, ενώ του πρόβιου μόνο 1%.
Η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγός χώρα του κόσμου είναι η Ινδία, η οποία παράγει το 16,5% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος. Ακολουθούν οι ΗΠΑ παράγοντας το 12% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος (57,1%) καταναλώνεται ως φρέσκο ή συντηρημένο γάλα. Το 25,2% της παραγωγής μετατρέπεται σε τυρί, το 23,1% σε βούτυρο και το 8,8% σε σκόνη γάλακτος.
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καταγράφεται η μεγαλύτερη ετήσια κατανάλωση γάλακτος ανά κάτοικο, 250 kg. Στην Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, το αντίστοιχο νούμερο είναι περίπου 225 kg. Η μικρότερη κατανάλωση σημειώνεται στην Κεντρική Αφρική, τη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, με κατανάλωση περίπου 30 kg, ανά κάτοικο, το χρόνο.
Φωτογραφία: Παιδιά πίνουν γιδίσιο γάλα στη Ρουάντα, Heifer International.