Home » Επαγγελματικά Νέα » Η.Π.Α.: Σε κρίση το κτηνιατρικό επάγγελμα

Η.Π.Α.: Σε κρίση το κτηνιατρικό επάγγελμα

Share Button
DICKS
Ο Michael Dicks, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του AVMA, λέει ότι οι σπουδές κτηνιατρικής είναι μια αμφίβολη επένδυση

Σικάγο, 29 Οκτωβρίου 2014. Μέλλοντες κτηνίατροι, οι οποίοι θα δουλέψουν ως συνεργάτες σε ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές, δύσκολα θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το φοιτητικό τους δάνειο. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του American Veterinary Medical Association (AVMA), κ Michael Dicks, σε σύνοδο κορυφής του AVMA στο Σικάγο.

Κατά μέσο όρο, το φοιτητικό δάνειο ενός κτηνίατρου στις Η.Π.Α. υπολογίζεται σε 135.283 δολάρια. Το ποσό αυτό είναι απλώς ο μέσος όρος του χρέους όλων των αποφοίτων κτηνιατρικής, συμπεριλαμβανομένων και των αποφοίτων χωρίς δάνειο. Δηλαδή κατά περιπτώσεις το ποσό αυτό μπορεί και να διπλασιάζεται.

Ο κ Dicks διευκρίνισε ότι κτηνίατροι, οι οποίοι θα δουλέψουν στη δική τους κλινική ή σε ακαδημαϊκές και κρατικές θέσεις, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής, γιατί οι απολαβές είναι καλές. Οι μισθοί όμως όσων θα δουλέψουν σε ιδιωτικές κλινικές, ως συνεργάτες-κτηνίατροι, είναι χαμηλοί και δεν επιτρέπουν ένα θετικό ισοζύγιο στο φοιτητικό δάνειο.

Με αφορμή αυτές τις δυσάρεστες διαπιστώσεις, ο κ Karl Wise, οικονομολόγος του AVMA κατά την περίοδο 1970-1990, έκανε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Πρότεινε να διαχωριστούν οι κτηνιατρικές σπουδές σε δύο πτυχία. Ένα για τους κλινικούς κτηνίατρους, το οποίο θα είναι τριετούς φοίτησης και θα περιλαμβάνει μόνο την κλινική εφαρμογή των σημερινών κτηνιατρικών σπουδών. Και ένα άλλο, επίσης τριετούς φοίτησης, το οποίο θα προετοιμάζει θεωρητικούς στην υγεία των ζώων για ερευνητικές θέσεις και για θέσεις στην δημόσια υγεία και τη βιομηχανία. Σήμερα, στις περισσότερες Κτηνιατρικές Σχολές των Η.Π.Α, οι σπουδές διαρκούν 4 χρόνια.

[Πηγή: VIN News]
Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =